JORDI PICCORELLI LÓPEZ


Orchestra Conductor

Perfil

És llicenciat en Direcció d’Orquestra (ESMuC) i en Història i Ciències de la Música (UAB), obté el Màster Oficial de Musicologia i Educació Musical (UAB) i ha cursat el primer cicle de la carrera d’Història de l’Art (UAB).


Realitzà els seus estudis musicals (violí i flauta de bec) als conservatoris de Sant Cugat del Vallès i Badalona. Paral·lelament també realitzà els cursos de direcció coral organitzats per la FCEC amb Mireia Barrera, Josep Vila. Realitzà nombrosos cursos de direcció coral amb Martin Schmidt i Vasco Negreiros al Curs i Festival Internacional de Música Antiga de Daroca. Va rebre classes de direcció coral i orquestral per part de Sergio Seminovich. Ha realitzat els estudis de direcció d’orquestra a l’ESMuC amb Salvador Brotons i amb Lutz Köhler, i elscursos de postgrau de direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música del Liceu amb els mestres Manel Valdivieso, Salvador Mas, Jordi Mora i Antoni Ros Marbà. Ha col·laborat amb el mestre Paolo Bellomia de la Universitat de Montreal amb el qual ha realitzat seminaris de direcció de música contemporània.


En la seva curta carrera professional com a director d’orquestra, ha dirigit a membres de l’orquestra Philarmonica Bohuslav Martinu de la Republica Txeca, a l’Orquestra Simfònica del Principat de Catalunya (en estreta col·laboració amb el mestre Miquel Ortega), l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat, la Jove Orquestra Simfònica del Baix Llobregat, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, l’orquestra barroca Camerata di Phonasci, l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (Ojipc) –en qualitat de mestre assistent de Salvador Brotons-, el Conjunt instrumental Martinu Ensemble Barcelona, l’Orquestra Filharmònica de Catalunya,l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i la Cobla Ciutat de Girona.

Ha dirigit orquestres infantis i juvenils en el seu treball com a director i pedagog: l’Orquestra Joan Valls de Caldes de Montbuí, l’Orquestra Simfònica Juvenil de Catalunya (de la que n’és director titular des de la seva fundació) i l’Orquestra de les Trobades de Música Simfònica de Sant Cugat del Vallès. Actualment, i des del més de setembre de 2008, és el directorde la Jove Orquestra de Figueres (JOF).


També ha dirigit el Cor Aulos (fundador i director des de 1993), el Cor de l’Òpera Còmica de Barcelona i el grup de música vocal i instrumental Ars Vetus (que està especialitzat en la interpretació de música antiga), o la Coral del Joncar.


Amb aquestes formacions ha realitzat concerts a França, Itàlia, Eslovàquia, Portugal i Alemanya, així com també en espais tan reconeguts com són el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu o la Sala Espai de Música i Dansa de la Generalitat de Catalunya, o l’Auditori de Barcelona.


Ha realitzat les estrenes musicals de Matilde Salvador (Cinc Sardanes Vegetals, 2000), Agustí Charles (Nocturn per a Anna, dedicada a la memòria d’Anna Ricci, 2001), de Tomàs Peire (Urbs, 2009), de Marc Timón (Narcís Monturiol i l’aventura de l’Ictineu, 2009), de Gerard Valverde (SOS, 2009), de Joan Magrané (Hatem, 2010), de Jordi Nus (Collage Natural, 2012).

Ha estat enregistrat per RNE i per Catalunya Música. També ha enregistrat els discs I si…? de Toni Xuclà i El llibre Vermell de Montserrat de l’Elèctrica Drama. Ha enregistrat amb l’orquestra Camerata di Phonasci l’Ave Maria de Victor García Acín per a la inauguració del congrés de teologia realitzat al Vaticà l’any 1997. L’any 2009 enregistra el disc amb obres de Gloria Villanueva que editarà el segell La mà de guido.


La seva intensa activitat docent es desenvolupa principalment a l’escola Gymel de Sant Cugat del Vallès, en que imparteix classes de teoria i llenguatge musical, així com a l’Escola Europa International School, on imparteix classes de cant coral i d’història de la música. També és professor de diferents seminaris de direcció coral per a la Fundació Pere Tarrés i als cursos de formació de directors organitzats per la FCCC de la Catalunya Nord a Perpinyà. També imparteix cursos de direcció d’orquestra a Figueres.


Com a musicòleg estudia i fa recerca i divulgació sobre la figura del músic català del s. XIX Bernat Calvó Puig, del que va estrenar la seva simfonia “Homenaje a Beethoven” (1877) el maig de 2012 a l’Auditori de Barcelona. Col·labora estretament amb diferents musicòlegs per a la recuperació del patrimoni musical de Catalunya.